Olin jokin aika sitten illanistujaisissa tapaamassa ystäviäni ja he olivat kovin kiinnostuneita joogan aloittamisesta. Moni oli halukas kokeilemaan, mutta tietyt ennakkoluulot vaivasivat heitä.
Muutama miespuolinen henkilö oli sitä mieltä, että jooga on vähän naisten juttu ja jotkut taas ajattelivat, että ovat niin kankeita ja huonokuntoisia, etteivät voi tulla joogaan.
Yksi oli sitä mieltä, että jooga on hidasta ja tylsää ja toinen ei tule tunnille, koska hänellä on polvi leikattu. Ymmärrän nämä kaikki ajatukset enemmän kuin hyvin.
Anna itsellesi mahdollisuus ja jätä ennakkoluulot
Ensimmäinen asia, jonka haluan sanoa joogan aloittamisesta on, että jätä ennakkoluulot omaan arvoonsa. Jooga ei ole vain naisille ja itseasiassa alunperin joogaa harjoittivat miehet. Kankeus tai huono kuntokaan eivät ole esteitä, vaan kyse on siitä, miten suhtaudut niihin.
Itse olin lievästi ylipainoinen ja varsinainen rautakanki, mutta uteliaisuus omaa kehoa kohtaan vei minut joogan pariin. Voin huomattavasti paremmin niin henkisesti kuin fyysisestikin, kun hieman vajaa 30 kg on kadonnut kehostani.
Jooga ei myöskään ole mielestäni tylsää, sillä kehoa, mieltä ja maailmankaikkeutta voi tutkia ja tarkkailla loputtomasti ja aina on mahdollisuus löytää uutta. Mitä fyysiseen puoleen tulee, asanaharjoituksessa edistyminen on hauskaa, ainakin omasta mielestäni! Operoitu polvikaan ei välttämättä ole este, vaan fyysiset joogaharjoitukset voisivat jopa tehdä hyvää, mutta toki on tarpeellista kunnioittaa kehon rajoja harjoituksen aikana. Anna itsellesi mahdollisuus kokeilla!
Miten aloitan joogan?
Jos olet valmis jättämään ennakkoluulot pelkiksi ajatuksiksi ja haluat aloittaa joogan, suosittelen tutustumaan erilaisiin joogatyyleihin ja traditioihin. Nykyään niitä on monia ja kokeilemalla saat tietää, mikä sopii sinulle parhaiten juuri tällä hetkellä.
Tässä lyhyt luettelo ja pieni pintaraapaisu muutamiin suuntauksiin, joihin olen itse tutustunut enemmän tai vähemmän:
- Yin – rauhallista ja rentouttavaa, asanat tuetaan apuvälineitä käyttämällä
- Vinyasa Flow – dynaaminen jooga, kehittää voimaa ja liikkuvuutta
- Astangajooga – dynaaminen, kokonaisvaltainen ja usein fyysisesti haastava
- Hathajooga – usein rauhallinen, mutta fyysinen harjoitus, on ollut lähtökohta monille muille joogasuuntauksille
- Restoratiivinen jooga – rauhallista, passiivista ja palauttavaa, asanat tuetaan apuvälineitä käyttämällä
- Kundaliinijooga – voimakas, mm. hengitysharjoitukset ja mantrat tärkeässä roolissa
- Aerialjooga – voimakkuus & sisältö vaihtelee, mutta katosta roikkuva silkki on olennainen apuväline harjoituksessa
- Shaktajooga – Shakta-tradition mukainen, kokonaisvaltainen jooga
Missä aloitan joogan?
Kurssit
Yksi hyvä tapa aloittaa jooga on osallistua alkeis- tai peruskurssille. Usein kursseilla käydään läpi asanaharjoituksen perusteita, aurinkotervehdykset sekä mahdollisesti lisäksi hengitysharjoituksia ja meditaatiota. Hyvällä peruskurssilla saat myös katsauksen joogan historiaan ja siihen, mitä jooga oikeastaan on.
Viikkotunnit studioissa
Voit myös rohkeasti osallistua joogastudioiden viikkotunneille. Suosittelen valitsemaan kuitenkin sellaisen tunnin, joka on suunnattu aloittelijoille. Mikäli sellaista ei löydy, valitse tasoltaan helppo tunti tai ota yhteyttä studioon ja he neuvovat sinulle parhaiten sopivimman tunnin. Oma harjoitukseni lähti liikkeelle tällä tavalla.
Koti
Nykyään voit harjoittaa kotona internetin avulla. On olemassa tahoja, jotka tarjoavat joogaa videoiden tai livelähetysten avulla. Näistä voisinkin suositella ainakin Yogobea ja sieltä löydät myös erilaisia tunteja aloittelijoille. YouTubestakin löytyy videoita, mutta omasta mielestäni esimerkiksi Yogoben sisällöt ovat laadukkaampia.
On hyvä myös muistaa, että nettijoogat eivät voi korvata opettajan läsnäoloa ja mikäli valitset tämän vaihtoehdon, suosittelen lämpimästi osallistumaan myös tunneille, joissa opettaja on läsnä fyysisesti, mikäli se on mahdollista.
Mitä tarvitsen aloittaakseni joogan?
Itsesi, mukavat vaatteet ja avoimen mielen. Matto ei ole välttämätön, ja useista studioista sellaisen saa lainaksi. Oma matto on kuitenkin hygienisin vaihtoehto ja tuo harjoitukseesi tiettyä syvyyttä.
Toivottavasti tästä on sinulle apua ja sait lisätietoa ja rohkeutta joogan aloittamiseen. Jos jokin jäi vielä mietityttämään, ota rohkeasti yhteyttä. Tarjoamani kurssit ja viikkotunnit löydät täältä.
—
Eveliina
—